Zakelijk Wergea

Leden > Uitgelicht > Foar de wyn
Foar de wyn

Wat krijg je als twee beleidsmedewerkers met een gedeelde passie voor muziek én wijn besluiten samen te ondernemen? Dan ontstaat er iets bijzonders. Foar de Wyn is niet alleen een webshop voor wijnliefhebbers; het is het verhaal van twee vrienden die hun droom najagen, met smaak, beleving en heel veel liefde voor het ambacht.

We spreken Henk en Remko over hoe het allemaal begon, over uitdagingen, successen, en hoe het is om als ondernemer in Wergea te starten.


Alles behalve ‘gewoon wijn verkopen’
Bij Foar de Wyn draait het niet alleen om de fles die op tafel komt. Remko legt uit: “We willen geen dertien-in-een-dozijn assortiment. Onze kracht zit in het persoonlijke contact met de wijnboeren. We halen de wijn zelf op, we luisteren naar het verhaal van de maker, en dat brengen we vervolgens over aan onze klanten.”

Henk vult aan: “Wijn is zoveel meer dan een drankje. Het gaat over passie, vakmanschap, en het verhaal achter het product. Dat willen we mensen laten proeven én beleven.”

Die beleving komt tot leven tijdens de wijnproeverijen die Foar de Wyn op locatie organiseert. Niet alleen de wijn staat centraal, maar ook bijpassende warme en koude hapjes, die met zorg worden bereid door Remko zelf. “Het is echt een avond uit, op je eigen locatie,” zegt hij. “Het enige dat je hoeft te doen is genieten.”


Wie zijn Henk en Remko?
Hoewel het bedrijf pas vorig jaar officieel van start ging, kennen Henk en Remko elkaar al meer dan 25 jaar. “We leerden elkaar kennen toen we allebei werkten bij de gemeente Weststellingwerf,” vertelt Henk. “We werkten op verschillende afdelingen, ik in het sociaal domein, Remko op milieu maar we reisden elke dag samen met de trein.”

Tijdens die treinreizen kwamen ze in gesprek en bleek al snel dat er een klik was. “We ontdekten dat we allebei muzikaal waren, allebei gitaar speelden, en van dezelfde muziek hielden,” zegt Remko. “Dat werd eerst praten, toen muziek maken, en uiteindelijk vormden we samen een band: Palace of the Queen. We hebben zes jaar samen opgetreden.”

Langzaam maar zeker kwam daar een gedeelde passie bij: wijn. “We zijn samen een wijncursus gaan doen. En toen kwam het idee op om er écht iets mee te gaan doen.”

Van hobby naar serieuze onderneming
De eerste stappen zetten ze voorzichtig, samen naar Italië om wijngaarden te bezoeken en met een overladen auto weer terug naar Nederland te rijden. Toen ze eenmaal een mooie voorraad en variatie aan wijnen hadden ging het verder.  “We begonnen met een wijnproeverij tijdens een sip & paint avond” vertelt Remko. “Dat sloeg verrassend goed aan. En toen zeiden mensen in onze omgeving: ‘Jullie moeten hier meer mee doen.’ Dus besloten we het professioneel aan te pakken.”

Foar de Wyn werd geboren. En zoals ze alles doen, pakten ze ook dit grondig aan: een eigen website (zelf gebouwd), branding, social media, én natuurlijk zelf de wijn importeren. “We willen wijnen aanbieden die nog niet op de Nederlandse markt zijn,” zegt Henk. “Unieke producten met een verhaal.”

Piemonte werd hun eerste regio. Inmiddels importeren ze van drie wijnboeren uit deze regio, waaronder een die experimenteert met druivenrassen die van origine niet voorkomen in dat gebied. “Dat maakt de wijn spannend, en nét even anders,” aldus Remko. Ondertussen zijn daar vele landen en regio’s bijgekomen.

De grootste uitdagingen
Ondernemen betekent niet alleen passie, maar ook papierwerk. Vooral het importtraject bleek een uitdaging. “We hebben veel contact gehad met de douane,” vertelt Remko. “Maar we werden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Wat mag wel? Wat niet? Welke accijnzen? Zelfs met onze ervaring als beleidsmedewerkers en met ingewikkelde wetgeving, was het een enorme puzzel.”

Uiteindelijk is het ze gelukt, zonder externe hulp. “Dat is wel iets waar we trots op zijn,” zegt Henk. “We hebben alles zelf uitgezocht en ingericht.”

Een andere uitdaging zit in het karakter van de ondernemers zelf. “We willen graag vooruit,” zegt Remko. “Het kan ons soms niet snel genoeg gaan. Dan moeten we onszelf afremmen. Geduld is niet altijd onze sterkste kant.” Henk knikt: “Daarom is het goed dat we elkaar scherp houden. We willen stappen zetten, maar wel bewust.”

Wat maakt dit werk zó leuk?
Voor Henk is het mysterie van wijn wat het vak zo boeiend maakt. “Zoveel factoren spelen een rol: druivenrassen, de bodem, het klimaat. Het is bijna magie. En dan die combinatie met eten… het is een feest om die ervaring te kunnen delen.”

Remko is vooral geraakt door de verhalen achter de wijn. “We gaan echt op bezoek bij de boeren. Waarom maken ze deze keuzes? Waarom deze blend, dit vat, deze manier van werken? Dat maakt het product persoonlijk. Voor ons is wijn een kunstvorm.”

En natuurlijk speelt ook mee dat ze het helemaal zelf doen. “Je werkt voor je eigen droom. Dat geeft energie.”

Ondernemen in Wergea
“We zijn nog maar net lid van Zakelijk Wergea, maar we voelen ons nu al welkom,” zegt hij. “We hebben leuke gesprekken gehad met andere ondernemers, zelfs met anderen in de wijnwereld, waarmee we goed contact hebben en bijvoorbeeld ook elkaars producten hebben geproefd.”

Remko: “Wat ik mooi vind aan Wergea is de creativiteit binnen het dorp. Er wordt van alles georganiseerd. Het voelt als een hechte, ondernemende gemeenschap.”

Wat kan Zakelijk Wergea betekenen voor jullie als ondernemers?
“Voor ons is Zakelijk Wergea een manier om écht onderdeel te worden van het dorp,” zegt Henk. “Om elkaar te leren kennen, van elkaar te leren, en ook iets te kunnen bijdragen.”

Remko vult aan: “Samen bouwen aan iets moois. Als je elkaar kent, kun je elkaar versterken. Dat is voor ons de essentie van ondernemen.”

📍 Meer weten over Foar de Wyn? Proeverij boeken of gewoon nieuwsgierig naar het assortiment? Kijk op www.foardewyn.nl of volg ze via social media.