Zakelijk Wergea

Leden > Uitgelicht > Manning Uitvaartzorg – Wilfred Manning
Manning Uitvaartzorg – Wilfred Manning

Geboren in Groningen, maar inmiddels woont de 35-jarige Wilfred Manning al jaren in Friesland. Samen met zijn vrouw Charlotte en Franse Bulldog Lola geniet hij van het wonen in Wergea. ‘Wat ik graag doe? Ik houd ontzettend van lekker eten, daar kan ik niet omheen. Daarom ga ik ook graag een hapje buiten de deur eten. Maar naast deze hobby 😉 is het natuurlijk ook van belang om te bewegen en ga ik graag een potje tennissen of padellen.” Al snel wordt duidelijk dat ondernemerschap bij Wilfred in het bloed zit. De meeste mensen zullen Wilfred (her)kennen van Manning Uitvaartzorg, een persoonlijke en ontzorgende uitvaartonderneming gevestigd in Wergea. Daarnaast is hij ook mede-eigenaar van Oldtimer Huren; een bedrijf waar particulieren oldtimers kunnen huren om een dagje Friesland te ontdekken of te gebruiken als trouwauto.

Over Manning Uitvaartzorg
Samen met zijn vrouw Charlotte verzorgt Wilfred uitvaarten volledig naar wens van de nabestaanden. ‘Het is onze missie om een persoonlijke en betekenisvolle ervaring te bieden waarbij we alle wensen centraal stellen en helpen bij het vormgeven van een gedenkwaardig afscheid. Maar doen we niet helemaal alleen, zo hebben we ook een chauffeur in dienst en hebben we vaste contacten voor de verzorging en de opbaring van de overledene. Daarnaast hebben we onze eigen faciliteiten om rouwkaarten te drukken.

Maar het liep niet meteen op rolletjes. Op 1 januari 2019 nam Wilfred de sprong in het diepe om, na 12 jaar in het vak gewerkt te hebben, zijn eigen bedrijf te starten. Niet lang daarna ging heel Nederland in de eerste lock-down vanwege de corona pandemie, waardoor Wilfred direct voor grote uitdagingen kwam te staan. “Door de pandemie kwamen er ontzettend veel regels om de hoek kijken; natuurlijk het houden van 1,5 meter afstand maar ook een maximaal aantal genodigden tijdens een uitvaart. Het was verschrikkelijk om nabestaanden te moeten mededelen dat er zo weinig mogelijk was. Ook marketing was in deze periode een grote uitdaging; uiteraard wilde ik zichtbaar zijn omdat ik pas recent was begonnen, maar tijdens deze heftige tijden voelde marketing niet altijd even goed.

Waarom koos je voor de Uitvaartzorg?
Na mijn opleiding kwam ik in het commerciële bedrijfsleven terecht. De daaropvolgende werkzame periode liet mij al snel realiseren dat ik de zakelijke kant fantastisch vond maar dat er een sociale kant miste, of andersom. Ik wilde graag een combinatie tussen deze twee en zo kwam ik in de uitvaartzorg terecht. De contactmomenten die ik met mensen heb zorgen voor dit sociale stuk, gedurende ongeveer een week tijd heb ik zeer intensief contact met de klant en kan ik de volle aandacht aan de mensen schenken, hierna nemen we weer afscheid van elkaar. De zakelijke kant zit hem echt in het organiseren, het goed en strak regelen van de wensen van de nabestaanden. Waar ik echt voldoening uit haal is dat ik altijd op scherp sta; ik kan het maar één keer goed doen.

En hoe zit dat met je werk-privé balans? Want als ondernemer in de uitvaartzorg ben je 24/7 bereikbaar? “Dat klopt. Maar ook hier leer je mee omgaan. In het begin was het erg wennen, maar mijn vrouw en ik zijn hierdoor erg flexibel geworden en we laten absoluut niks. Als we willen gaan varen, dan doen we dat gewoon. Word ik onderweg gebeld? Dan keren we om. Een keerzijde is wel dat er ook mensen om je heen zijn die hier minder goed aan kunnen wennen en er zijn mensen die om deze reden afscheid van je nemen omdat je voor de zoveelste keer een feestje hebt moeten verlaten. Maar uiteindelijk is dit mijn leven en dit is waar ik de kost mee verdien.

Ondanks dat het natuurlijk ontzettend mooi werk is wat je doet, zal het ook emotioneel weleens pittig zijn. Hoe ga je hier persoonlijk mee om? “De uitvaartzorg is niet voor iedereen weggelegd. Zo zit ik vaak met leeftijdsgenoten aan tafel, wat enerzijds confronterend kan zijn maar anderzijds begrijpen we elkaar vaak goed. Ook zijn er opdrachten die dichtbij komen, vooral als mensen bij een volgende uitvaart weer bij je terugkomen. Het is prachtig dat de mensen je weer weten te vinden, maar soms maakt het het lastiger omdat je elkaar beter leert kennen en het daardoor dichterbij komt.

Fotografie Franeker-Fotografie Friesland

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer?
“Als zelfstandig uitvaartondernemer is het een uitdaging om mijn klanten te bereiken. Veel mensen zijn lid van de plaatselijke uitvaartvereniging of van een grote verzekeraar en denken dat je deze partij moet bellen wanneer iemand komt te overlijden. Dit is niet zo; iedereen is namelijk vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat een klant de uitvaartondernemer kiest die écht bij ze past.” Je zegt dus dat mensen jou gewoon kunnen bereiken, maar hoe zit dit dan met de kosten? “Ik heb er juist voor gekozen om niet aangesloten te zijn bij een grote keten, omdat ik een eerlijke prijs wil bieden en er voor iedereen wil zijn. Hierdoor ben ik 30 tot 40% goedkoper dan de ‘grote jongens’. We zijn kleinschalig waardoor het contact 1 op 1 is en we altijd maatwerk kunnen leveren. Ook hebben we het voordeel dat we alles zelf doen zoals het rouwvervoer, drukwerk en ook hebben we een ruim assortiment aan uitvaartkisten. En uiteraard werken we samen met alle verzekeringsmaatschappijen.

Wat betekent het voor jou dat jouw bedrijf in Wergea gevestigd is?
Het wonen en werken in een dorp vind ik ontzettend fijn. Er heerst een mienskip; je kent elkaar en met elkaar kun je dingen bereiken. Ook vind ik het belangrijk om andere ondernemers uit het dorp te treffen, ik ben dan ook van mening dat alles wat je in het dorp kunt doen, moet je uit het dorp halen en niet van verderop. Met ondernemingen zoals de SPAR en het Grand Café moeten we als dorp heel blij zijn; het houdt het dorp veelzijdig en met elkaar maak je er iets moois van. Maar het is wel van belang wat we er met elkaar voor zorgen dat het blijft bestaan. En zeg nou zelf, reuring in het dorp, dat is toch leuk?

Wat vind jij belangrijk aan Zakelijk Wergea?
Mijn keuze om lid te zijn van Zakelijk Wergea is omdat ik het voornamelijk belangrijk vind voor het dorp. Als ondernemers kun je veel van elkaar leren, of het nu om marketing, personeel of iets anders gaat. Het is toch veel mooier om gezamenlijk kennis uit te wisselen dan zelf het wiel uit te vinden?” Dat klinkt als een hele mooie reden die echt in het belang is van het dorp. Zou de ondernemersvereniging verder nog iets voor jou kunnen betekenen? “Wat mij persoonlijk erg leuk lijkt is om meer bij elkaar op bedrijfsbezoek te gaan en te horen wat de drijfveer is van andere ondernemers en wat je van elkaar zou kunnen leren. Eigenlijk gewoon even bij elkaar in de keuken kijken ;-).

Fotografie Say Wad