Zakelijk Wergea

Wergea Toen & Nu – De Gele Eker
Wergea Toen & Nu – De Gele Eker
Wergea Toen & Nu – De Gele Eker

Een derde van de huizen is gesneuveld in de jaren 60, vandaar dat de huisnummers op de Gele Eker soms wat gek in elkaar overlopen. De voormalige Doopsgezinde kerk, gebouwd in 1863 kennen we natuurlijk allemaal. Deze kerk verloor in 1956 zijn functie door de bouw van een nieuw kleiner kerkgebouwtje aan de Kerkbuurt (nu de Frissel), daarna heeft er een timmerbedrijf en een Doe Het Zelf winkel, waarna het de bestemming als appartementencomplex kreeg.

Op de plaats waar nu Gele Eker 32 staat, bevond zich de eerste Doopsgezinde schuilkerk van het dorp. In de 16e en 17e eeuw mochten Doopsgezinden hun godsdienst namelijk niet zichtbaar uitoefenen en om die reden zijn veel zogenaamde Schuilkerken ontstaan.

De Gele Eker was een levendige buurt met vele bedrijfjes zoals een aardappelhandel, een schoenmakerij, een turfschipper, een koeienmelkerij, een timmerbedrijf en een schildersbedrijf.

Op nummer 17 zat een vestiging van de Coöp Exelcior winkelketen, een coöperatieve winkel in levensmiddelen, waar bewoners aandelen in konden nemen. Fabrieksarbeiders kwamen toen in opstand tegen de lage lonen, hoge prijzen en slechte kwaliteit van levensmiddelen. Ze begonnen samen winkeltjes. Hier verkochten ze tegen redelijke prijzen levensmiddelen, specerijen en tabak aan leden. In 1973 ging het, door de opkomst van het grootwinkelbedrijf, mis en er bleven slechts 2 Coop filialen over. Inmiddels telt de Coop 314 supermarkten.