Zakelijk Wergea

Wergea Toen & Nu – De Melkschouw
Wergea Toen & Nu – De Melkschouw
Wergea Toen & Nu – De Melkschouw

Bouwjaar: 1951
Bouwwerf: B.T. v.d. Werff – Wergea

Omdat veel boeren geen weg naar de boerderij hadden werd de melk met de melkschouw in stalen melkbussen van de boer naar de fabriek gebracht. Daarnaast vervulde de melkboot ook vaak een sociale rol. Via de melkvaarder kregen de boeren vaak het laatste nieuws te horen en werden de boodschappen thuis bezorgd.

Deze melkboot heeft gevaren vanaf Deinum, eerst een stukje naar boven (de huidige kleiroute) en daarna via de Zwette richting de melkfabriek in Weidum.

In de jaren 60 kregen de boeren steeds meer een wegverbinding. Hierdoor werden veel melkschouwen vervangen door vrachtwagens. Na de introductie van de grote melktanks was het definitief over met de melkvaart. Nadat het schip op 1 augustus 1970 uit de melkvaart was gehaald is de boot nog enige tijd gebruikt door de gemeente om vuilniszakken op te halen.

De eerste jaren heeft het schip gevaren met een één cilinder Schmit motor. Echter deze motor gaf zoveel trillingen dat er scheuren in het vlak kwamen. Ook was de motor nauwelijks aan te slingeren door de grote compressie. Om het schip drijvende te houden is toen besloten om een Deutz MAH 914 ( 1 cilinder, 11 PK ) in het schip te plaatsen. Deze motor stamt uit het jaar 1956 en heeft een verdampingskoelsysteem.