Zakelijk Wergea

Wergea Toen & Nu – Nieuwe Hoek
Wergea Toen & Nu – Nieuwe Hoek
Wergea Toen & Nu – Nieuwe Hoek

Wergea heeft door de jaren heen 4 molens gehad, maar geen van hen heeft de tand des tijds overleefd. Oorspronkelijk stonden 2 van die molens op de Nieuwe Hoek.

In 1823 is de eerste molen van Wergea hier gebouwd, dit was een roggemolen die in 1877 is afgebrand en niet weer opnieuw is opgebouwd. De 2e molen stond een stukje verderop, dit was een oliemolen die is afgebroken in 1917. De reden hiervoor was dat de molen overbodig werd omdat er tijdens de WO1 geen aanvoer meer was van lijnzaad uit o.a. Amerika & Duitsland.

Verder was er op de Nieuwe Hoek ook behoorlijk veel bedrijvigheid te vinden. Uiteraard bevond zich hier de Jachtwerf van der Werff, die is ontstaan in het jaar 1881. Het bedrijf is één van de oudste werven van Midden Friesland en de werf is nog steeds in familiebezit. Vroeger werden er houten Skûtsjes gebouwd, later is men over gestapt op het bouwen van stalen schepen voor beroeps- en pleziervaart.

Ook zat er een timmerbedrijf, een reedmakkerij, een bakkerij, een vleeshouwerij en veel arbeiderswoningen. Aan het einde van de Nieuwe Hoek woonde de familie Hoekstra met hun schaatsmakerij en in 1909 schreef zoon Minne Hoekstra geschiedenis door de eerste officiële Elfstedentocht te winnen.